آموزش نحوه ستاره دار کردن مطالب وردپرس در گوگل
یکی از مهمترین مسائلی که به سئو وب سایت شما کمک میکند استفاده از ریچ اسنیپتهای گوگل برای صفحات مختلف سایت است که اسنیپت امتیازدهی را میتوان یکی از پرطرفدارترین آنها دانست.
این اسنیپت به شما این امکان را خواهد داد تا با قرار دادن ستاره برای مطالب در گوگل کاری کنید که مطالبی که برای سایت شما در گوگل ایندکس شده است به صورت امتیاز ستارهای نمایش داده شود. فرقی هم نمی کنید که ستاره دار کردن مطالب وردپرس باشد یا اینکه از سیستمهای مدیریت محتوای دیگری همچون جوملا، دروپال و سایت ساز اختصاصی استفاده کنید.
ریچ اسنیپتها این امکان را به ما خواهند داد تا با نشان دادن اطلاعات بیشتری که در یک صفحه قرار دارد، کاری کنیم که کاربران روی نتیجه مربوط به سایت ما کلیک بیشتری داشته باشند. دو دلیل عمده باعث افزایش این نرخ کلیک خواهد شد:
- دلیل اول نمایش نتیجه سایت ما با ظاهری متفاوت از سایت های دیگر است. همانطور که میدانید در هر صفحه گوگل برای عبارات جستجو شده ۱۰ نتیجه نمایش داده میشود. حال اگر از بین این ۱۰ نتیجه فقط یکی از آنها دارای ستاره باشد، وجود امتیاز ستاره ای در نتایج گوگل باعث میشود تا توجه بیشتری از کاربر را به دلیل ظاهری که دارد جلب کرده و نرخ کلیک را افزایش دهد.
- دلیل دوم هم این است که گوگل به سایتهایی که از انواع اسنپت برای نمایش اطلاعات بیشتری از محتوای صفحه استفاده میکنند بیشتر بها خواهد داد.
همین دو دلیل بالا به مرور زمان باعث میشود که به دلیل بالا رفتن نرخ کلیک و از سوی دیگر ایمپرژن بیشتر، رتبه سایت شما برای کلمات کلیدی مختلف بیشتر و بیشتر شود.
در مقاله قبلی پاورسرور با عنوان نحوه نمایش پرسش و پاسخ در نتایج گوگل به معرفی یکی از جدیدترین ریچ اسنیپتهای گوگل که به تازگی برای جستجوی کاربران وب فارسی فعال شده پرداختم. در ادامه این مقاله نیز می خواهم با معرفی بهترین افزونه امتیاز دهی مطالب وردپرس به شما کمک کنم که چطور مطالب خود را در گوگل ستاره دار کنید. پس اگر به دنبال نرخ کلیک بیشتر هستید، تا پایان این مقاله از پاورسرور با من همراه باشید.
ریچ اسنیپت (Rich Snippet) چیست؟
ریچ اسنیپتها، دادههای ساختار یافته یا schema markup به ما کمک میکنند تا با قرار دادن کدهای json-ld در سورس صفحات بتوانیم اطلاعات دقیقتری از محتوای یک صفحه به موتور جستجو بدهیم. به عنوان مثال یک سایت برای برگزاری رویداد را در نظر بگیرید. منظور از رویداد سایتی برای خرید بلیط است که میتواند شامل بلیط هواپیما، هتل، کنسرت، مسابقات ورزشی و… باشد.
من به عنوان مثال خرید بلیط برای هواپیما را در نظر میگیرم که بیشتر با آن سر و کار داریم. فرض کنید که پاندمی کرونا تمام شده و روزی رسیده که برای همیشه از شر این بیماری منحوس خلاص شدیم. حال بعد از گذشت چند سال هوس یک سفر هوایی به مقصد کیش را داریم. در این صورت گوگل را باز کرده و به دنبال کلمهای مثل «پرواز تهران کیش» جستجو میکنید. دو حالت رخ میدهد:
- در حالت عادی سایتی که فاقد اسنیپت باشد، صرفا عنوان، آدرس صفحه و توضیحات متا را نمایش میدهد. شما تا زمانی که روی نتیجه کلیک نکرده باشید، متوجه نخواهید شد که آیا اصلا در چند روز آینده پروازی از این مبدا و مقصد وجود دارد یا نه؟ شاید هم مثل من در شهری مثل همدان ساکت باشید که اصلا پرواز به مقصد کیش را برای مدتی لغو کرده است.
- سایتی را میبینید که علاوه بر اطلاعات فوق، در قالب یک جدول با مشخصات خلاصه تعداد پروازهای این مبدا و مقصد را ذکر کرده و دقیقا مشخص است که پرواز تهران کیش دو بار در هفته انجام میگیرد. با توجه به اینکه شما در ابتدای هفته قرار دارید، این دو پرواز در این هفته در روزهای X و در ساعات Y انجام میگیرد.
کدام حالت را برای کلیک انتخاب میکنید؟
مشخص است که روی نتیجه دوم کلیک خواهید کرد، حتی اگر این نتیجه در نتیجه دهم صفحه اول گوگل باشد. چرا که اطلاعات بیشتری به شما نمایش داده شده و مطمئن هستید که در این سایت بلیط گیر خواهید آورد. اما در سایتی که در رتبه اول قرار دارد اول باید بروید و ببینید که اصلا پروازی وجود دارد یا نه؟ که اگر وجود نداشته باشد مجبور هستید دکمه Back مرورگر را لمس کرده و سراغ نتایج بعدی بروید.
به همین ترتیب اسنیپتهای مختلفی برای گوگل و سایر موتورهای جستجو وجود دارد تا بتوانیم چنین اطلاعاتی را نمایش دهیم. سایتی که به درستی از این دادهها استفاده کند، شانس بیشتری برای کلیک داشته و گفته میشود که سئو و بهینه سازی آن بهتر است.
به همین ترتیب یک اسنیپت دیگر با نام star rating snippet داریم که نتایج سایت دارای امتیاز ستاره ای هستند. یعنی در زیر توضیحات متا ۵ ستاره نمایش داده میشود که بر اساس امتیازات داده شده کاربران، درصد امتیازات دریافتی را نمایش میدهد.
چرا باید از star rating rich snippet استفاده کنیم؟
استفاده از امتیاز ستاره ای در وردپرس به شما کمک میکند تا سایت شما به شکل خاصتری از دیگران نمایش داده شده و همین ستارهها با جلب توجه کردن کمک میکنند تا نرخ کلیک کردن روی سایت شما افزایش پیدا کند.
حالا فکر کنید که شما برای بیش از ۱۰ کلمه کلیدی به صورت میانگین رتبه اول تا هشتم را از گوگل دارید. استفاده از این امتیاز ستاره ای باعث میشود که در طولانی مدت با جستجوی کلمات مختلف، چون درصد نرخ کلیک سایت شما نسبت به دیگران افزایش پیدا کرده، گوگل سایت شما را در اولویت قرار دهد.
یعنی برداشت موتورهای جستجو اینطور خواهد بود که برای کلمات کلیدی جستجو شده و بر اساس جستجوی سایر کاربران، سایت شما بهترین انتخاب بوده و کاربران عینا چیزی که به دنبالش هستند را با درصد بالاتری دریافت کرده و دیگر روی سایتهای دیگر برای جزییات بیشتر کلیک نکردهاند.
نحوه ستاره دار کردن مطالب وردپرس در گوگل چگونه است؟
برای ستاره دار کردن مطالب در گوگل میتوانید از افزونههای مختلفی استفاده کنید. بیش از دهها افزونه در مخزن وردپرس وجود دارند که هر کدام به شکل خاصی قابلیت دادن امتیاز ستاره ای برای مطالب وردپرس در گوگل را به شما خواهند داد. از امتیازات به صورت لایک و قلب گرفته تا امتیازاتی که بر اساس ستاره یا اموجی هستند.
موضوعی که باید در این خصوص به آن دقت کنید این است که همه این افزونه ها به درستی کار نخواهند کرد. تصور غلطی که همه مدیران سایتهای وردپرسی در این خصوص دارند این است که تلاش میکنند به هر شکل ممکن امتیاز ستارهای برای سایتشان روی ۵ ستاره قرار داشته باشد. بنابراین به استفاده از افزونههایی که امتیاز دهی را بر اساس لایک کردن و کلیک روی یک آیکون مثل قلب ثبت میشود، روی میآورند.
هشدار: طبق تجربه ۵ سالهای که در خصوص استفاده از افزونههای متعدد در این زمینه دارم، پیشنهاد میکنم از افزونههایی که بر این اساس امتیازات را ثبت میکنند استفاده نکنید. بهترین افزونه برای دادن امتیاز ستاره ای به مطالب وردپرس، افزونهای است که در ادامه معرفی خواهم کرد. این افزونه را چه در پروژههای شخصی و چه پروژههای دیگران استفاده کردهام و همیشه به خوبی کار کرده است؛ مگر اینکه مشکل نمایش ندادن امتیاز از جای دیگری باشد.
افزونهای که برای امتیاز دهی به مطالب وردپرس قصد دارم معرفی کنم با نام kk star ratings در مخزن وردپرس به ثبت رسیده است. این افزونه تا کنون بیش از ۸۰ هزار نصب فعال را به خود اختصاص داده که در مجموع ۴ امتیاز را از ۵ امتیاز کاربران دریافت کرده است. پیش از هر چیزی با کلیک روی دکمه زیر افزونه را دانلود کرده و روی سایت خود نصب کنید.
پس از نصب و فعال سازی افزونه، مشابه تصویر زیر منویی با نام kk star ratings در پیشخوان وردپرس اضافه خواهد شد. همانطور که در تصویر زیر میبینید در تب General میتوانید تنظیمات عمومی و کلی افزونه که مربوط به شرایط امتیاز دادن و انتخاب موقعیت است را انتخاب کنید.
- وضعیت: با فعال یا غیرفعال کردن این گزینه میتوانید انتخاب کنید که افزونه فعال باشد یا اینکه امکان دادن امتیاز دهی غیرفعال شود.
- استراتژیها: در این بخش میتوانید مشخص کنید که چه شرایطی برای دادن امتیاز میتواند برقرار باشد. این شرایط شامل سه گزینه زیر است:
- امکان دادن امتیاز در صفحات بایگانی فراهم باشد؟
- آیا کاربران برای دادن امتیاز باید در سایت ثبت نام کرده و وارد شوند یا اینکه همه بدون نیاز به ثبت نام قادر به دادن امتیاز هستند؟
- آیا امتیازات بر اساس ip کاربران ثبت شود؟ (در صورت فعال کردن این گزینه هر کاربر با ip که امتیاز داده، صرفا میتواند یک بار امتیاز ثبت کند).
- کنترل دستی: اگر دو گزینه «نوشتهها» و «صفحات» را فعال کنید، امکان دادن امتیاز در این گونه پست تایپهای وردپرس به صورت خودکار غیرفعال خواهد شد و برای دادن امتیاز میتوانید با قرار دادن کد نمایش امتیاز ستاره ای در قالب خود، آن را نمایش دهید.
- مکانهای غیرفعال: مکانهایی که میخواهید امکان دادن امتیاز ستاره ای به مطالب وردپرس غیرفعال باشد را انتخاب کنید. با فعال کردن هر کدام از این موارد، امکان نمایش ستارهها برای دادن امتیاز غیر فعال میشود.
- دستهبندیهای غیرفعال: اگر مایل هستید دادن امتیاز به مطالب در گوگل و حتی درون سایت برای برخی نوشتهها که در یک دسته بندی خاص قرار دارند غیرفعال شود، میتوانید دستهبندیهای غیرفعال را از اینجا انتخاب کنید. برای انتخاب چند دسته بندی ابتدا دکمه CTRL را نگه داشته و سپس دسته را انتخاب کنید.
- موقعیت پیشفرض: با این گزینه هم میتوانید مشخص کنید که ستارههایی که برای دادن امتیاز در نوشته توسط این افزونه نمایش داده میشود، در کدام موقعیت قرار گیرند.
- متن تبریک: البته که این ترجمه اشتباه است؛ اما از اینجا میتوانید متن دلخواه خود را برای نمایش در کنار ستاره ها مشخص کنید. کاربرانی که هنوز امتیازی نداده باشند، این متن به آنها نمایش داده میشود. به عنوان نمونه میتوانید از متن «به این [type] امتیاز دهید» استفاده کنید. شورت کد type نام پست تایپ را نمایش میدهد. پست تایپ اگر از نوع نوشته باشد با نام «نوشته»، لگر برگه باشد با نام «برگه» و اگر هم محصول باشد با نام «محصول» نمایش داده میشود. به همین ترتیب برای پست تایپ اختصاصی نیز نام همان پست تایپ درج خواهد شد.
- ستارهها: از این گزینه میتوانید تعداد ستاره را انتخاب کنید. پیشنهاد میکنم برای اینکه خطایی در نمایش امتیاز ستاره ای در گوگل برای نوشتههای شما ایجاد نشود، این تعداد را همان ۵ تا بگذارید باقی بماند.
- فاصله: با کمک این گزینه میتوانید فاصله بین هر ستاره را بر حسب پیکسل انتخاب کنید.
- اندازه: با کمک این گزینه میتوانید تعیین کنید که هر ستاره چند پیکسل اندازه داشته باشد.
مهمترین تنظیمات افزونه درست در همین زبانه است. شما از این بخش میتوانید مشخص کنید که امتیاز ستاره ای در گوگل به صورت ریچ اسنیپت نمایش داده شود یا نه اینکه از این امتیازات فقط قصد دارید در سایت به شکلی که کاربران آن را ببینند استفاده کنید.
- وضعیت: برای اینکه امتیازات ستارهای در نتایج گوگل نمایش داده شود، این گزینه را حتما فعال کنید.
- محتوا: از این بخش میتوانید اطلاعات مربوط به کد JSON-LD که برای استفاده از ریچ اسنیپت در سورس صفحات نوشته قرار میگیرد را مدیریت کنید. همانطور که میبینید چند شورت کد مختلف در اینجا وجود دارد که با استفاده از هر کدام میتوانید اطلاعات نوشته و پست تایپ خاص را برای کد JSON-LD برگردانید.
نکته: در نظر داشته باشید که برای نمایش درست امتیازات، حتما باید از این شورت کدها استفاده کنید. در کد JSON-LD که برای ریچ اسنیپت ستارهای در گوگل استفاده میشود مقادیر عنوان، میانگین امتیاز، تعداد امتیازات داده شده و بهترین امتیاز ضروری هستند.
در نهایت پس از ذخیره کردن تنظیمات، مشابه تصویر زیر میبینید که نتایج صفحات شما در گوگل ستاره دار خواهد شد.
جمع بندی و کلام آخر
در این اموزش به معرفی ریچ اسنیپت ستاره ای گوگل (google star rating snippet) پرداختم و به شما آموزش دادم که چرا باید از امتیاز ستارهای برای نمایش در نتایج گوگل استفاده کنید.