هاست چیست؟
هاست چیست؟ سؤالی که بسیاری از دوستان حین طراحی وبسایت با آن روبهرو میشوند. ما سعی کردهایم به زبان ساده مفاهیم هاست و سرور را برای شما عزیزان تعریف کنیم. در آخر هم به معرفی انواع هاست میپردازیم تا شما بتوانید هاست مناسبی برای وبسایتتان پیدا کنید.
سرور چیست؟
برای اینکه متوجه معنای هاست شویم، باید ابتدا به سراغ واژهی سرور برویم. سرور یک کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت است که منابع مختلفی مانند رم، فضای ذخیرهسازی، پردازنده و … را برای سرویس گیرندههای داخل شبکه آماده میکند.
البته در بحثهای شبکهای سرور معنی دیگر دارد که در این بحث نمیگنجد!
هاست چیست؟
هاست در زبان انگلیسی (Host) به معنای میزبان است که به بخشی از سرور گفته میشود. یک سرور میتواند به چندین قسمت تقسیم شود (تقسیمبندی مجازی) که به هر قسمت آن، هاست گفته میشود.
یعنی هر بخش از این سرور به عنوان یک هاست از یک وبسایت میزبانی میکند. برای راهاندازی یک وبسایت در فضای اینترنت بعد از طراحی قالب سایت، باید به دنبال تهیهی یک هاست مناسب برای خود باشید.بعد از اینکه متوجه شدید مفهوم هاست چیست، باید با توجه به نیاز وبسایت خود (میزان پهنای باند، مقدار فضای میزبانی، مقدار ram و..) یک هاست با ویژگیهای مشخصی از شرکتهای هاستینگ اجاره کنید! اینگونه بخشی از منابع یک سرور به شما تعلق میگیرد و میتوانید تمام اطلاعات و فایلهای سایت خود را در آنجا قرار دهید.
سؤالی که به ذهن بسیاری از افراد در ابتدای کار میرسد این است که چرا از سیستمهای خود به عنوان هاست استفاده نمیکنیم؟

هاست چیست؟
آیا سیستم ما میتواند هاست مناسبی باشد؟
همانطور که در ابتدای مقاله در بخش “هاست چیست” گفته شد، هاست بخشی از یک سیستم همیشه روشن و متصل به اینترنت است. اگر لحظهای برای این سیستم اتفاقی بیفتد یا اتصال به اینترنت قطع شود، سایت شما از دسترس کاربران خارج میشود و دیگر کسی نمیتواند سایت شما را ببیند.
در شرکتهای هاستینگ حداقل یک تیم کاردان، در ۲۴ ساعت شبانهروز، آماده هستند تا مشکلات احتمالی را رفع نمایند. نرمافزارهایی در سرورها فعال هستند که از کارکرد تمام بخشهای سیستم، گزارشهایی ارسال میکنند تا در صورت بروز خطایی فوراً ایرادات شناسایی شوند.
اگر از سیستم خودتان استفاده کنید با بروز هرگونه مشکلی مثل قطع شدن برق، مشکل اینترنت، خرابی سختافزار و… سایت شما از دسترس خارج میشود و برای رفع آن زمان زیادی از شما گرفته میشود.
در ضمن برای آشنایی کامل با نرمافزارهای راهاندازی، مدیریت و حفظ امنیت سرور هم باید آموزش ببینید. بنابراین دلایل، افراد از شرکتهای هاستینگ کمک میگیرند تا خودشان درگیر این چنین مسائلی نباشند.
اهمیت هاست بسیار فراتر از آن چیزی است که فکر میکنید!
برای آنکه وبسایت شما در دسترس کاربران باشد، باید هاستی پایدار و مطمئن داشته باشید. از دسترس خارج شدن وبسایتها به صورت مداوم باعث میشود به فروش و درآمدزایی سایت آسیب جدی وارد شود. همچنین در بحث سئو و قرار گرفتن در نتایج گوگل متضرر خواهیم شد. پس توصیه میکنیم به سراغ هر شرکت هاستینگی نروید.
انواع هاست
بعد از اینکه متوجه شدید سرور و هاست چیست و چه کاربردی دارد، باید با انواع آن آشنا شوید. در ادامه به بررسی مهمترین انواع میزبانی وب میپردازیم.

هاست چیست؟
میزبانی اشتراکی
در این نوع میزبانی، یک سرور به بخشهای زیادی تقسیم میشود و هر بخش به سایتی تعلق میگیرد. با این روش در یک سرور ممکن است هزاران سایت میزبانی شود. هاست اشتراکی مقرون به صرفه است و شما بابت همان مقدار از منابعی که احتیاج دارید هزینه پرداخت میکنید. معمولاً وبسایتها در ابتدای کار و تا زمانی که اطلاعات و بازدید بسیار زیادی ندارند، در هاست اشتراکی میزبانی میشوند.
یکی از مشکلاتی که در این نوع از سرویس میزبانی ممکن است ایجاد شود، مشکلات امنیتی است. نفوذ به یک سایت میتواند راهی برای ایجاد دسترسی به سرور و سایر وبسایتها باشد. همچنین وجود حجم بالای درخواستها روی سرور میتواند منجر به افت سرعت سایر وبسایتها شود. بنابراین استفاده از سرورهای ایمن شده و معتبر برای حفظ امنیت و کارایی سایت ضروری است.
سرور نیمه اختصاصی
هاست نیمه اختصاصی (vps hosting یا سرور مجازی) یکی دیگر از سرویسهای میزبانی وب است که در آن یک سرور به کمک نرمافزارهای مجازیساز مثل vmware به چند بخش مجزا تقسیم میشود و هر بخش مثل یک سرور مجزا به کار گرفته میشود. در این حالت مشتری منابع و قدرت بیشتری نسبت به حالت هاست اشتراکی در اختیار دارد.
سرور اختصاصی
در سرور اختصاصی، یک سرور به مشتری اختصاص مییابد و وبسایت او تنها استفادهکننده از منابع آن سرور است. از آنجا که سرور فقط از سایت شما میزبانی میکند، بنابراین نگرانی کاهش امنیت و سرعت از طرف سایر وبسایتها وجود ندارد. این نوع هاست هزینههای بالایی دارد و برای وبسایتهای بزرگ مناسب است.
میزبانی ابری
در میزبانی ابری (cloud Hosting) همواره چندین سرور به صورت شبکه در حال کار کردن هستند. وبسایت شما میتواند از تمام منابع سختافزاری و نرمافزاری این سیستمها استفاده نماید. یعنی وبسایت محدود به یک سرور با منابع محدود نخواهد شد و در شرایطی که احتیاج به استفادهی بیشتر از منابع دارد، میتواند از سایر سرورها در فضای ابری استفاده کند.
با این روش وبسایت شما همیشه در دسترس است و به اصطلاح up-time آن بسیار بالا خواهد بود. در هاست ابری بک آپ گرفتن و حفظ امنیت به علت پراکندگی دادهها کار دشوارتری است.

هاست چیست؟
هاست وردپرس
هاست وردپرس، یک هاست لینوکس با قدرت و تنظیمات مشخص جهت میزبانی وبسایتهای وردپرسی است. در حالت کلی یک وبسایت وردپرسی در سرورهای لینوکسی و ویندوزی قابل میزبانی است. اما از آنجا که وبسایتهای وردپرسی استفادهی زیادی از منابع سرور دارند، باید از سرورهایی برای میزبانی آنها استفاده شود که منابع و سختافزارهای قدرتمندتری داشته باشند.
شرکتهای هاستینگ، سرورهایی با قدرت مشخص را به میزبانی از وبسایتهای وردپرسی اختصاص دادهاند که به آن هاست وردپرسی میگویند. قیمت این نوع هاست از قیمت هاستهای اشتراکی بالاتر است.
هاست ایران
مرکز داده (data center) به مجموعهی سرورها، زیرساختهای ارتباطی و امنیتی به منظور پشتیبانی از سرویسهای تحت شبکه گفته میشود. به هاستی که مرکز دادهی آن در ایران قرار داشته باشد، اصطلاحاً هاست ایران گفته میشود. استفاده از هاست ایران مزیتهایی مثل افزایش سرعت لود وبسایت، از دست نرفتن داده در تحریم، کاهش هزینهها، جلوگیری از خروج ارز و.. دارد.

هاست چیست؟
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد به پرسشهایی از قبیل هاست چیست، انواع هاست، مفهوم دیتا سنتر چیست و… که بسیاری از افراد در ابتدای کار با آنها آشنا نیستند، پاسخ داده شود. امیداواریم از مطالب گردآوری شده بهره برده باشید.