ریدایرکت سی پنل و آموزش کار با Redirects Cpanel
ریدایرکت(Redirect) در زبان انگلیسی به معنی تغییر مسیر است. زمانی که از این کلمه در وب استفاده میشود که همه ما آن را با نام ریدایرکت دامنه میشناسیم، به معنی تغییر مسیر از یک دامنه به دامنه دیگر یا از یک صفحه وب به صفحه وب دیگری است. ابزارها و راهکارهای مختلفی برای ریدایرکت کردن وجود دارد که ریدایرکت سی پنل که یکی از کنترل پنلهای محبوب هاستینگ است، یکی از اینهاست.
احتمالا شما هم با اینکه چند سال ممکن است با سی پنل کار کرده باشید، اما در عین حال با ابزار redirects cpanel کار نکردید یا اینکه شاید هم اطلاعی نداشتید که اصلا سی پنل چنین امکانی را نیز برای شما فراهم کرده است.
در ادامه این مقاله قصد دارم تا به بررسی کامل بخش ریدایرکت با سی پنل پرداخته و حالتهای مختلفی که خود سی پنل امکان تغییر مسیر صفحات وب را در اختیار شما قرار خواهد داد را معرفی کنم. پس تا پایان این آموزش هم با من همراه باشید.
ریدایرکت چیست و چرا باید از redirect استفاده کنیم؟
همانطور که گفتم ریدایرکت کردن به معنی تغییر مسیر است. حالا زمانی که شما این کار را بر روی بستر سرور انجام میدهید، به این معنی است که کاربر(client) را از یک سرور به سرور دیگری منتقل میکنید یا اینکه از یک صفحهای که بر روی سرور شما قرار دارد به یک صفحه دیگر به صورت ریدایرکت داخلی تغییر مسیر میدهید.
حال این ریدایرکت کردن میتواند به صورت دائمی باشد یا اینکه برای مدتی کوتاه و موقتی این کار را انجام میدهند. احتمالا این سوال را هم بکنید که اصلا ریدایرکت سرور چه صیغهای است؟
همانطور که میدانید ما با استفاده از DNS یک دامنه را به سرور متصل میکنیم. پس لزوما وقتی صحبت از صفحه یک سایت میشود دامنه را نمیتوان به عنوان یک سایت در نظر گرفت؛ بلکه دامنه صرفا یک راه میانبر است تا مجبور نباشیم آدرس ip سرورها را که همان سایتها و صفحات وب هستند حفظ کنیم. مسلما به خاطر سپردن ترکیبی از اعداد سه رقمی که میتواند در مجموع تا ۱۲ رقم متغیر باشد، برای دسترسی به یک سایت جالب نیست و دلیل ایجاد دامنه نیز همین موضوع است.
بیایید بیشتر از این به مباحث حاشیهای نپردازیم. حالا باید بدانید که ما چند نوع ریدایرکت داریم، اما در این میان دوتا از آنها برای ما مهمتر هستند:
- ریدایرکت ۳۰۱: در این حالت ما به موتورهای جستجو اعلام میکنیم که ریدایرکتی که برای این صفحه از وب ایجاد کردیم دائمی است و دیگر قرار نیست که این صفحه فعلی که ریدایرکت میشود در دسترس باشد. لذا موتور جستجو تمام اعتبار و امتیازی که برای این صفحه کسب کرده بودید را به صفحه مقصد هدایت خواهد کرد.
- ریدایرکت ۳۰۲: در این حالت به موتور جستجو اعلام میکنید که این یک ریدایرکت موقتی است. بنابراین اعتباری که در موتور جستجو برای صفحه فعلی کسب کردید از دست نرفته و به همان حالت باقی میماند. البته به این معنی نیست که به مدت طولانی ریدایرکت در حال انجام باشد.
حالا به سراغ سوال اصلی میرویم، چرا باید از ریدایرکت استفاده کنیم؟
همانطور که در دو نوع حالت ریدایرکت دیدیم، ما علاوه بر موتور جستجو باید این حالت را برای کاربر نیز به نوعی تعیین کنیم. اگر مثلا امروز من صفحهای را با هدف خاصی در سایت خود ایجاد کردم که در موتور جستجو رتبه گرفته و کاربر روی آن کلیک میکند تا از محتوای این صفحه استفاده کند، باید دقیقا به همان چیزی که میخواهد برسد. نه اینکه با صفحهای اشتباه و بی ربط مواجه شود.
در بیشتر مواقع علت ریدایرکت کردن عبارت است از حذف کردن صفحه وب یا اینکه محتوای آن دیگر قدیمی شده و کاربردی ندارد. در نتیجه شاید شما فکر کنید که نوشته را حذف کنید و کار تمام است! اما نه، اینطور نیست.
موتورهای جستجو امروزه به درک بسیار درستی از سایت شما رسیده و بیشتر این درک را مدیون رفتاری که کاربران سایت شما در سایت شما دارند هستند. خصوصا برای موتور جستجوی گوگل که این کار را از طریق مرورگر گوگل کروم بررسی میکند.
بنابراین اهمیت دارد که پیش از اینکه اولویت را برای بهینه سازی در سایت خود روی رفتار موتورهای جستجو قرار دهید، کاربر نهایی و بازدید کننده را در نظر بگیرید. اگر به دنبال رضایت کاربران و ایجاد تجربه کاربری بهتری برای آنها در سایت خود باشید، حتی زمانی که محتوای شما یونیک هم نباشد، اعتبار بسیار بالایی کسب خواهید کرد.
بهترین حالت از نظر سئو این است که آدرس مورد نظر را به صفحه دیگری ریدایرکت کنید. حال این آدرس جدید میتواند صفحه مرتبط با همین موضوع باشد که بهتر بوده و ریدایرکت ۳۰۱ نیز در این حالت کمک میکند تا اعتبار صفحه قدیمی به صورت کامل به صفحه جدید منتقل شود. یا اینکه آن را روی دامنه اصلی خود ریدایرکت کنید. اما در هر صورت هر چه این ریدایرکت ارتباط نزدیکتری با صفحه مقصد داشته باشد بهتر است.
برای ریدایرکتهایی که موقتی هستند و با هدف تعمیر سایت و تغییراتی در آن معمولا ایجاد میشوند نیز بهتر است که برای کاربر مشخص کنید که به چه دلیلی وی را به این صفحه منتقل کردید. انجام این کار میتواند تجربه کاربری بهتری برای کاربران داشته و حس اعتماد بیشتری نسبت به سایت شما داشته باشند.
آموزش کار با ریدایرکت سی پنل
عدم استفاده از ریدایرکت و به حال خود قرار دادن آدرس صفحاتی که حذف شدند یا حتی در حجم بزرگتر تغییر دامنه سایت، موجب نمایش بیشتر صفحه خطای ۴۰۴ شده و موجب میشود که در زمانی بسیار کوتاه کاربران سایت خود را از دست بدهید. خصوصا زمانی که کاربران متوجه این مسئله نبوده و با موضوعات تخصصی در این زمینه آشنایی نداشته باشند.
راهکارهای مختلفی برای ریدایرکت کردن وجود دارند که از جمله آنها میتوان به استفاده از کدهای دستوری در فایل htaccess. هاست یا ریدایرکت از طریق افزونهها و حتی کد نویسی اختصاصی اشاره کرد که پیش از این در مقاله ریدایرکت وردپرس چیست چند مورد از آنها را معرفی کردم.
اما خود سی پنل نیز این امکان را فراهم کرده تا از بخش ریدایرکتها که با نام Redirects در دسترس است، این کار را انجام دهید. در واقع سی پنل این بخش را برای افرادی که تخصصی در زمینه کد نویسی برای استفاده از ریدایرکتهای سایت ندارند قرار داده تا با پر کردن فیلدهای موجود، در نهایت کد خروجی ریدایرکت ایجاد شده و به صورت خودکار روی سرور یا هاست اجرا شود.
برای استفاده از این ابزار قبل از هر چیزی روشن است که باید وارد هاست سی پنل خود شوید. سپس مشابه تصویر زیر به بخش DOMAINS رفته و و روی گزینهی Redirects کلیک کنید.
در این حالت صفحه جدیدی مشابه تصویر زیر برایتان باز خواهد شد که ضمن مشخص کردن نوع ریدایرکت ۳۰۱ یا ۳۰۲ میتوانید ریدایرکت کردن را نیز در چند حالت مختلف انتخاب و شخصی سازی کنید که در ادامه به بررسی تمامی گزینههای این بخش میپردازم.
نحوه ریدایرکت با سی پنل
حال که با یک نمای کلی از صفحه ریدایرکت با سی پنل آشنا شدید، در ادامه مراحل استفاده از ریدایرکت هاست سی پنل را در حالتهای مختلف بررسی کرده و همه گزینههایی که در این صفحه قرار دارد را با هم مرور میکنیم.
گام اول: از انتخاب نوع ریدایرکت شروع کنید
ابتدا باید نوع ریدایرکت خود را در یکی از حالتهای ۳۰۱ یا ۳۰۲ انتخاب کنید. برای این منظور مشابه آنچه که در تصویر زیر میبینید، میتوانید از بخش Type این حالت را انتخاب کنید.
طبق خلاصه توضیحاتی که برای هر دو نوع ریدایرکت ذکر کردم، اگر قرار است ریدایرکت موقتی باشد و اعتباری از صفحه مبدا به صفحه مقصد در موتورهای جستجو منقل نشود، از حالت ۳۰۲ و در صورتی که ریدایرکت دائمی است و میخواهید که اعتبار کامل صفحه مبدا به صفحه مقصد منتقل شود از نوع ۳۰۱ استفاده کنید.
حال دامنه مورد نظر که قصد ریدایرکت کردن آن را به آدرس جدید دارید، از لیست https?://(www.)? انتخاب کنید. اما فیلدهای مختلفی برای تکمیل وجود دارد. در کادر نوشتاری بعد که با نماد / مشخص شده، مسیر صفحه یا دایرکتوری مورد نظر جهت تغییر مسیر و ریدایرکت دامنه در هاست سی پنل را تعیین کنید.
گام دوم: انتخاب دامنه برای ریدایرکت در سی پنل
در صورتی که بر روی هاست خود از قابلیت ادان دامنه استفاده کرده باشید و چند دامنه مختلف روی هاست شما میزبانی شده باشد، لازم است که انتخاب کنید این ریدایرکت قرار است روی کدام دامنه انجام گیرد. برای این منظور مشابه تصویر زیر دامنه خود را انتخاب کنید.
در صورتی که گزینه All Public Domains انتخاب شده باشد رریدایرکت برای کلیه دامنههای روی هاست انجام خواهد گرفت. اما اگر یک دامنه را انتخاب کنید، این ریدایرکت فقط برای دامنه انتخابی انجام خواهد گرفت و بر روی دامنههای دیگر تاثیری نخواهد داشت.
گام سوم: انتخاب صفحه مبدا برای ریدایرکت
حال باید صفحه مبدا را برای ریدایرکت انتخاب کنید. در این حالت نیز دو انتخاب دارید که شامل دامنه اصلی و صفحات داخلی هستند. برای این منظور طبق توضیحاتی که در ادامه داده میشود عمل کنید.
من در کادر پایینی که برای آدرس صفحه مبدا من است از عبارت پاورسرور استفاده کردم. این حالت به این معنی است که من بر روی دامنه خودم صفحهای با این نامک دارم که میخواهم حالا آن را روی دامنه پاورسرور هدایت کنم. در واقع این یک صفحه داخلی است.
اما زمانی که این فیلد خالی باشد به این معنی است که میخواهید به صورت کلی صفحه اصلی دامنه به عنوان مبدا انتخاب شود. این حالت برای سایتهایی که آدرس دامنه خود را تغییر دادند کاربرد دارد(اما به عنوان یک پینوشت در گوشه ذهن خود داشته باشید که برای این حالت باید یک کار دیگری را نیز انجام دهید که در ادامه حتما ذکر خواهم کرد).
گام چهارم: وارد کردن صفحه مقصد برای ریدایرکت Cpanel
حال در این مرحله که با نام Redirects to مشخص شده است باید آدرس صفحه مقصد را برای ریدایرکت انتخاب کنید. این صفحه در واقع صفحهای است که کاربر از آدرس قبلی(قدیمی)به آن هدایت خواهد شد.
در پر کردن این فیلد باید دقت داشته باشید که آدرس مقصد خود را(که قصد هدایت به آن را دارید) همراه با پرتکل صحیح http:// یا https:// وارد کنید. دلیل اینکه توصیه میکنم این کار را انجام دهید این است که بار و فشار سرور کمتری به هاست مقصد شما وارد شود. چرا که اگر شما آدرس را با http وارد کنید، در حالی که آدرس سایت شما در حالت پیشفرض روی پروتکل https قرار داشته باشد، هاست مجبور است پس از اینکه ریدایرکت به صفحه جدید صورت گرفت مجددا یک درخواست را هم برای ریدایرکت از http به https اجرا کند.
در ظاهر شاید این موضوع اهمیتی نداشته باشد، اما باید بدانید که در حجم وسیع و ریدایرکت به تعداد زیاد این موضوع میتواند به فشاری که روی سرور ایجاد میشود تاثیر زیادی داشته باشد.
گام پنجم: انتخاب وضعیت ریدایرکت برای www
پس از وارد کردن آدرس مقصد، حال باید مشخص کنید که ریدایرکت در چه حالتهایی برای آدرس مبدا باید انجام گیرد؟ به زبان سادهتر در این مرحله باید مشخص کنید که آیا ریدایرکت باید وابسته به استفاده یا عدم استفاده از www باشد، یا خیر؟
این گزینه شامل سه حالت مختلف است که عبارتند از:
- Only redirect with www: با انتخاب این حالت فقط در حالتی که کاربران آدرس صفحه مبدا را با www وارد کرده باشند ریدایرکت به صفحه جدید انجام میگیرد.
- Redirect with or without www: در این حالت فرقی نمیکند که کاربر با آدرس www یا بدون www وارد صفحه مبدا شده باشد. در هر دو حالت ریدایرکت به صفحه جدید باید انجام گیرد.
- Do Not Redirect www: با انتخاب این حالت اگر کاربر با www آدرس را وارد کرده باشد ریدایرکت انجام نگرفته و بدون www انجام خواهد گرفت.
اینکه از کدام یک از حالات فوق استفاده کنید وابسته به سایت شما و ساختاری است که آدرس صفحاتتان با www دارند. لذا باید گزینه مناسب را برای این کار انتخاب کنید. اما به صورت کلی انتخاب گزینه دوم که فرقی نمیکند آدرس دارای www باشد یا نه، انتخاب مناسبی برای همه سایتها خواهد بود.
اگر دقت کنید، یک چک باکس با نام Wild Card Redirect نیز وجود دارد که در بالا نیز به مثال ریدایرکت برای سایتهایی که دامنه خود را تغییر دادند اشاره کردم. این گزینه برای سایتهایی که دامنه خود را تغییر دادهاند کاربرد دارد.
ولید کارد به این معنی است که ریدایرکت علاوه بر دامنه برای تمامی آدرسهای داخلی اجرا شود. به عنوان مثال اگر شما از دامنه domain.ir استفاده میکردید و حالا آن را به domain.com تغییر دادید، زمانی که از این چک باکس استفاده نکنید، صرفا صفحه اصلی دامنه یا صفحه داخلی که در فیلد مبدا و مقصد انتخاب کردید ریدایرکت خواهد شد.
اما اگر قرار باشد تمامی آدرسها مثل لینک به فایلها و صفحات دیگر را نیز انجام دهید باید از این چک باکس استفاده کنید. در واقع این گزینه کاری میکند که اگر برای نمونه کاربر در دامنه قدیمی شما روی آدرس domain.ir/page کلیک کرد به صورت خودکار به صفحه domain.com/page هدایت شود.
حال که همه گزینهها را به صورت کامل و متناسب با نیازتان انتخاب کردید، روی دکمه Add کلیک کنید. در این صورت در پایین همین صفحه یک ریدایرکت مشابه تصویر زیر برای شما ایجاد خواهد شد.
من بر روی دامنه وبلاگ خودم یک صفحه با آدرس پاورسرور را دارم که مشخص کردم به صورت ریدایرکت موقت ۳۰۲ به دامنه اصلی سایت پاورسرور هدایت شود.
برای اینکه بیشتر با فرآیند این ریدایرکت آشنا شوید، از سایت redirect checker که پیش از این در مقاله خطای 429 معرفی کردم، برای بررسی این ریدایرکت استفاده میکنم.
همانطور که در صفحه بالا میبینید ریدایرکت برای من ایجاد شده و زمانی که روی آدرس مبدا کلیک کنم، چه در حالتی که آدرس حاوی www باشد و چه نباشد، به صفحه مقصد هدایت خواهد شد.
آموزش حذف ریدایرکت در سی پنل
حال که با نحوه ایجاد ریدایرکت در هاست سی پنل آشنا شدید، ممکن است بخواهید روزی این ریدایرکت را حذف و غیرفعال کنید. خصوصا برای حالت ریدایرکت ۳۰۲ که لازم است این کار پس از مدتی انجام گیرد. برای این منظور کافی است روی دکمه Delete برای ریدایرکت ایجاد شده کلیک کنید.
سپس وارد صفحهای خواهید شد که از شما سوال میشود آیا برای حذف این ریدایرکت مطمئن هستید یا نه؟ که در این صورت باید روی دکمه Remove Redirect کلیک کنید.
جمع بندی و کلام آخر
استفاده از ریدایرکت در سایت چه برای صفحات داخلی و چه برای ریدایرکت از یک دامنه به دامنه دیگر در زمانی که آدرس دامنه خود را تغییر دادید، از نظر سئو اهمیت فوق العاده بالایی دارند. همچنین استفاده درست از ریدایرکت نیز اهمیت بالایی برای موتورهای جستجو دارد که ترجیحا باید صفحاتی که به لینک دیگری منتقل میشوند، در تضاد موضوعی نباشند.
منظور این است که اگر شما صفحهای مثل این برای آموزش ریدایرکت برای سی پنل دارید، لزومی ندارد که آن را به صفحه دیگری که در مورد کلاس آشپزی با عباس آقا ایجاد شده، هدایت کنید. این دو موضوع کاملا از یکدیگر متفاوت هستند. نه تنها که رایت کاربر را به دنبال ندارد، موتورهای جستجو نیز آن را بی اهمیت قلمداد کرده و رتبه و اعتباری که قرار بوده منتقل شود را نیز کان لم یکن تلقی خواهند کرد.